sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Kuulumisia naapurimuseosta


Tässä vieraskirjan sivu, johon kirjoitti toissa päivänä entinen Uzèsin museon johtaja. Hän kävi täällä museossa, koska oli nähnyt torstaina ilmestyneessä Midi Libressä meidän pikku artikkelin. Oli kuulema jo aiemmin ajatellut tulla, mutta tuo artikkeli sai liikkeelle.

Viimeksi hän kävi täällä vaimonsa kanssa meidän ensimmäisenä tai toisena vuonna 2000-2001. Silloin meillä oli vaatimatonta ja pientä. Museo oli vain alakerrassa. Heillä on jättimuseo siihen nähden. Se on lelujen lisäksi tekniikan museo, koska se on koneita täynnä suurine auto-traktori yms kokoelmineen:

http://www.musee1900.com/index.html

Tämä monsieur on itse nallejen ja muiden lelujen keräilijä. Tuon museon isäntäväki on hänen appivanhempansa. 1900 museo on jo viettänyt 30 vuotisjuhlaansa. Mutta vastuksia heillä on ollut paljon. Vuonna 2002 oli suuret tulvavahingot, ja joskus vuonna 2009-2010 oli iso murto, jolloin he joutuivat myös sulkemaan. Sitten 2011 museolla oli myyntisuunnitelmia pariisilaismuseon kanssa, mikä peruuntui ja sitä seurasi oikeudenkäynnit. Nyt tämä 1900 museo on taas auki ja sitä hoitaa vanhaisäntä -emäntineen, yli 80 kymppisiä. Nuo vanhukset eivät ole kovin yhteistyökykyisiä nuoremman sukupolvensa kanssa, joten he ovat tehneet pesäeron.

https://www.facebook.com/eric.petit.142240 Siinä tämän ranskalaisen entisen museon hoitajan facebook-sivu. Hän viimeistelee parhaillaan kirjaa ranskalaisista nalleista. Täällä käytiin tämän "nallemiehen" kanssa läpi kaikki nalleni. Huvittavaa, kun oli niin kiinnostunut. Niinkuin hän olisi tullut katsomaan uteliaisuuttaan vaan mitä merkkejä minulla on nallemaailmassani. Ei hänkään osannut identifioida monia niistä, vaikka on nyt niihin erikoistunut. Toisaalta se on aika mahdoton tehtävä, kun monet pehmolelut ovat kärsineet isojakin muodonmuutoksia.

Muutenkin oli opettavaista tämä meidän uusi tapaaminen vuosien jälkeen. Nykyään he järjestävät  vuokrattavia nalle-lelunäyttelyitä täällä Etelä-Ranskassa eri paikoissa.

#MuseumWeek'issä Twitterissä viikon ajan vaihdettiin ajatuksia kaukaisten museoiden kanssa. Nyt oli vuorossa enemmän tai vähemmän naapurimuseo. Se on rikastuttavaa puolin ja toisin. Ikkunoita maailmaan ei saa sulkea, tuulettaminen vie kehitystä eteenpäin.