perjantai 16. joulukuuta 2011

Kopioitako?

http://www.jja-sa.fr/

Siinä ranskalainen "tendenssejä luova" jättiyritys, JJA Créateur de tendances, jonka löysin tänään internetistä. Sivujen alussa on videoesitys, josta  tulee mieleen nykymaailman suuri menestys business. Ei ennen muinoin moista tavaramäärää ole tarvittu. Mutta syy miksi, otan nyt sen esille, on kyllä muualla. JJA-sa on Kiinan tuontifirma. Mutta mitä siitä? Tänään vaan sattui yksi yhteensattuma...

Olin Mac Dan'issä, joka vastaa aika paljon Suomen Hong Kong kauppaa ja Tiimaria myös. Menin katsomaan joulukoristeita. Arvatkaapas mitä näin? Jouluseimejä. Ja vielä samantapaisia, varsinkin seimen figuurihahmot, kuin minä ostin Super U:stä. Se seimi, josta kerroin ja joka on valmistettu Italiassa. Minun oli hienosti pakattu kierrätyspahviin, kuin laatutuote. Mac Dan'in sitä vastoin huonoon jo vahingoittuneeseen kiinalaiseen pahviin. Ja ne seimen henkilöhahmot olivat karkeasti tehty tusinoittain, mutta ihmeen samannäköisiä kasvoiltaan kuin minun ostamani. Voi sanoa, että niiden kopioita. Kiinalaiset ovat varmaan olleet Italiassa tutkimusmatkalla...Pakkauspahvin päällä oli tuo yllä olleva nettilinkki ja lisäksi komeasti sanat: Design by JJA! Kuka se taiteilija sitten loppujen lopuksi on, jos kerran JJA:kin sanoo olevansa designer?

Maahantuojan nettisivuilla ei ole yhteydenotto-osoitetta, johon yksityishenkilö voisi lähettää sähköpostia tai antaa palautetta. Vain jälleenmyyjät voivat. En voinut välttää kiusausta ja soitin sinne yritykseen. Ja kerroin asiasta...Mutta yllätys, yllätys. Vastaus olikin oikein ystävällinen ja asiallinen. Sovittiin, että lähetän heille kuvan Super U:stä ostamastani italialaisesta seimestä ja pakkauspahvista. Ja annoin nettilinkin Francesco Pellegrini seimitaiteijasta. Madame sanoi, että he eivät onnistu aina kaikkea valvomaan. Ja silloin kopioita sattuu tavaran joukkoon.

Näin siellä kaupassa myös pienen jouluseimen, jossa on joulumusiikkia ja valo. Se toimii patterilla. Hinta oli 6,95€. Se pisti silmään, koska ystäväni esitteli minulle juuri sellaista yksi päivä. Hän oli ostanut sen Anduzen kirpparilta ja oli maksanut siitä peräti 30€! Kirpputori ei ole aina se halvin paikka. Toisaalta toiset ostavat helposti kaikkea, eivätkä aina katso hintaa. Eikä myös valmistajamaa ole kaikille niin tärkeä.

Tuolla Anduzen kirpparilla on kuulema joku seimien myyjä nyt ennen joulua. Jä hänellä on oikein kokoelma niitä.  Hän taitaa ostaa halvalla Hongkong-kaupasta ja myy sitten hyvällä voitolla impulssiostajille. Täytyy mennä katsomaan ensi sunnuntaina.

Noissa halpakaupoissa olisi oikein apajat tuotekopioinnin ratsioille. Uutisissa näytetään, miten niitä tehdään myös Pariisin kirpputorilla, eikä vain tullissa. Ebayssä on myös alettu niistä puhumaan.

http://www.taloussanomat.fi/uutiset/2011/12/16/heippa-kiina--yritykset-palaavat-nyt-suomeen/201118935/12?ref=tf1

Siinä yllä mielenkiintoinen uutinen Taloussanomista.