maanantai 22. syyskuuta 2014

Syyskuussa museossa

Nyt viikonlopulla oli Euroopan kulttuuripäivät. Museossa oli kävijöitä kahden päivän aikana 37. Viime vuonna oli paljon vähemmän, 19 museokävijää.

Muutenkin museossa on ollut koko syyskuun hiukan kävijöitä ja ollaan saatu jo tähän mennessä puolet enemmän tuloja kuin viime vuoden syyskuussa. Se kompensoi nyt viime elokuuta.

Lauantaina tuli ensin 7 ihmistä museoon, oli aika hiljaista. 

Kylämme linnan remontista ei ole tietoakaan. Siellä ei ole mitään elämää, kuolleelta se vaikuttaa kuin autiolinna, joka huutaa tyhjyyttään. En ole kuullut sitä varten tehdyistä suunnitelmista. Kunnantalo on kuulema niin eripuraista porukkaa, että sen on vaikea sopia mistään ratkaisusta. Taloni kiinteistövero on paljon noussut siitä, kun kunta osti linnan. Toisaalta on se hieno omaisuus kunnalle silti. Vaikka joku rikas yksityinen voisi saada sen kukoistamaan paremmin ja nopeammin kuin monipäinen sisäänpäin lämpiävä, ei turistinen kunta.

Linna oli auki kulttuuripäivinä vain sunnuntaina, joten se oli vetonaulana kylässä. Vein linnan viereen nukkenallemuseokyltin houkuttelemaan linnakävijöitä tänne. Joten niitä sitten tulikin virtanaan noin klo 3:sta lähtien klo 6:een asti. Vaikka monet kääntyivät ovelta poispäin, kun kuulivat, että tämä on maksullinen museo. Kaiken pitäisi olla ilmaista heille kulttuuripäivinä. Tietenkin, jos kunta on maksajana, se on luonnollista, mutta muuten ei. Ne todella kiinnostuneet jäivät ja maksoivat erikoispäivän alennetun sisäänpääsymaksun. Meillä oli mukavaa näiden "vieraiden" kanssa. Minulla riitti tarinoita kerrottavaksi loppuun asti. Ja heillä oli myös omat juttunsa.

Nukketalot olivat suosituimpia, lisäksi koulunäyttely ja sitten muu. Toisaalta monet sanoivat tykkäävänsä kaikesta. Jokunen kritisoi, että on liian paljon kaikkea pienessä tilassa, eikä valoa ole tarpeeksi joissakin nukketaloissa. Mutta se oli totta, ei se ollut pahaksi. Tuon tilan puutteenkin voi joku nähdä positiivisena, he sanovat, että on kuin olisi ullakolla löytöretkellä. Meillä ihmisillä on niin erilaisia näkökulmia.

Sunnuntain väenpaljous yllätti meidät, ei odotettu sellaista määrää niin pienessä ajassa. Meinasi mennä "laskukone" sekaisin. Mutta kyllä se sitten selvisi, kun laskettiin yhdistyksen täysinäistä kukkaroa. Tämä oli hyvä yllätys elokuun pettymyksen jälkeen.

Ensi viikolla ilmestyy 29.päivänä maanantaina ALES AGGLO-lehdessä artikkeli tästä museosta. Se jännittää hiukan. Toivottavasti on hyvä. Joka tapauksessa se tekee tunnetuksi tätä museota 50 paikallisen kunnan keskuudessa. Joten ensi kuussa voi olettaa tulevan museoon näitä paikallisia uteliaita. Mitenkähän meidän oma kylämme reagoi, kun näkevät artikkelin tästä museosta tuossa lehdessä. Varmaa on, että he yllättyvät.