tiistai 1. lokakuuta 2013

Matkapäiväkirjastani

Klo 14:30 Frankfurt Hahn Saksa
Tulin tunti sitten tänne Frankfurt Hahniin Ryanairilla Tampereelta. Äsken olin tunnin kävelyllä näillä lentokentän lähialueilla. Happihyppely teki hyvää, meinasin nukahtaa lentokoneessa. Aamuherätys oli kuuden aikoihin. Tampereen junaan piti ehtiä Humppilasta vähän vaille 8. Sunnuntai aamuisin ei ole paljoa vaihtoehtoja, jos myöhästyy. Tampereelta lähtee klo 10 lentokenttäbussi. Kone lähtee kahdentoista maissa.

Tampereella kävin asematunnelin Siwassa hakemassa evästä. Pari karjalanpiirakkaa, pari banaania ja ruista eväsleipää. Kotoa tuli mukaan metwurstia ja suklaata.

Koko ajan pitää muistaa, ettei lentolaukku saa ylittää 10kg. Joten organisoin kaikki ennen lennontarkastukseen menoa. Paljon vaatetta päälle, se vie tilaa laukussa. Pala Suomen maatakin piti sinne saada mahtumaan, koska ranskalainen ystäväni oli vielä siitä muistuttanut sähköpostilla. Keksin ratkaisun. Tulitikkurasiassa se kulkee hienosti, eikä paljoa paina, eikä vie tilaa. Kätkin sen yli satavuotta vanhaan kenkään, jonka olin Brysselin kuuluisalta kirpputorilta löytänyt. Sen suojassa kulki myös siskon ostama pieni posliinikoira nukketaloa varten.

Ei täällä Frankfurt Hahnissa ole kuin hotelleja joka paikassa, ei edes kauppoja, joissa voisi kuluttaa aikaansa. Lentokentän kaupat eivät minua kiinnosta. Yksi lahjakauppa on aika kiva, juttelin siellä ystävällisen myyjän kanssa. Mahtaako käydä kauppa? Jotenkin näyttää siltä, että kaikki vaan katselevat, eikä kukaan osta mitään. Ruoka menee varmaan kaupaksi täälläkin, kaikki kahvilat ovat täynnä. Harmi kun pari ulkopuolista kipsaa on poistettu. Niissä oli hyvää kahvia ja pizzapaloja edullisesti.

Jatkolentoni on vasta klo 19:50. Miten ihmeessä saan aikani kulumaan, ajattelin ulkona kävellesseni ja odotusaulaan astuessani. En pysty keskittymään lukemiseen. Enkä tykkää katsella ihmisiä. Ensinnäkin piti löytää rauhallinen istumapaikka. Se löytyi ja keksin lopulta, että alan kirjoittamaan matkastani kahta blogiani varten. Hain pari tyhjää monistepaperia laukustani ja sitten hommiin. Inspiraatio tuli heti. Kaikki alkoi liikkua mielessäni kuin filminauhana kerrottavaksi. Ja olin muissa maailmoissa, lentokenttä ei enää "häirinnyt" minua. Ihanaa!

Muuten yksi asia vielä, mikä piristi minua ihmeesti. En voinut olla seuraamatta yhtä ihmistä, joka tuli odotusaulaan koiran kanssa. Sokeaa ohjasi Labradorin kultainen noutaja, kuten minun koira pallukkani Dixou. Tuo söpö haukku vei kaiken huomioni ja sai minut hyvälle tuulelle. Kuinka paljon hyviä ajatuksia tuokaan mukanaan meidän lemmikkimme ja heidän "koiraserkkunsa"!

Sitten ihan matkan alkuun. Se alkoi 19.päivänä torstaina. Aamulla lähdettiin lentokentälle Montpellierhen, josta Ryanairin lento Brysseliin oli kahdentoista maissa. Kolmen jälkeen oltiin Brysselissä. Sitten hotelliin François, joka on Grande Place lähellä keskustassa.
http://www.hostelworld.com/hosteldetails.php/Hotel-Francois/Brussels/34149

Aamulla oli suunnitteilla kirpputorikäynti lähellä Gare du Midi, jonne lentokenttä bussilla oltiin tultu edellisenä päivänä. Ei ollut liian pitkiä matkoja, käveltiin kaikki matkat. Alla linkit korttelista:
http://fr.wikipedia.org/wiki/Marolles_%28Bruxelles%29
http://en.wikipedia.org/wiki/Marollen
http://fr.wikipedia.org/wiki/Place_du_Jeu_de_Balle

Antiikkia siellä oli kaiken sekatavaran keskellä ja aika halvat hinnat.  Arabitori se oli, myyjät olivat arabeja ainakin suurimmaksi osaksi. Sisko löysi vanhan taulun 10 eurolla ja kehyksen. Minä ostin yli sata vuotta vanhat suutarin tekemät kengät. Ja 50-luvun linnunpönton näköisen talon mallisen säästöpossun.

Iltapäivällä oli lähtö Eurolines bussilla Amsterdamiin. Ostin liput netissä hyvissä ajoin, 11 euroa neljän tunnin matka, halpa. Illalla saavuttiin myöhässä puoli kahdeksalta Amsterdamin rautatieasemalle. Sieltä metrolla nuorisomajaan Shelter City, joka on keskustassa. Kun astuttiin metrosta ulos, tultiin väärästä päästä metroasemaa (ovet ainakin kahteen vastakkaiseen ilmansuuntaan) ja ei heti löydetty majoituspaikkaa. Kysyttiin tietä yhdestä kahvilasta, jossa avulias nuorimies katsoi älypuhelimesta kartalta ja löysi osoitteemme. Nyt vasta pääsimme perille yöpymispaikkaan. Korttelissa oli paljon turisteja joka paikassa. Pyöräilijöitä meni vauhdilla ohi joka suuntaan. Näki jo, mistä kaupunki on tunnettu. Pyöräilykulttuurista, joka on vertaansa vailla. Kaikilla on lisäksi samanlainen musta pyörä, se on tyylikästä. Täällä suurkaupungeissa sesonki jatkuu ympäri vuoden eikä vaan heinä-elokuussa kuten meillä Etekä-Ranskan pikkukylissä.
Alla linkki.
http://www.hostelworld.com/hosteldetails.php/Shelter-City/Amsterdam/6251?sc_sau=sfab&sc_pos=10
Molempaa, hotellia ja hostelia voin suositella. Noin 25 euroa per yö. Hinta laatusuhde oli silti hyvä. Meillä oli ainakin hyvä kokemus. Nuorisomajassa oli lisäksi ilmainen hyvä aamiainen.

Klo15:04  Seuraan kärsimättömänä lentokentän kelloa. Kun se tulee kuusi, kolmen tunnin päästä, olen jo voiton puolella. Mutta sitten kun saavun perille Montpellierhen, on vielä stressaava ajomatka kotiin lentokentältä. Noin 65km.

Lauantaina heti aamulla lähdettiin liikkeelle Amsterdamin rautatieasemalle, joka oli kartan mukaan ihan lähellä. Siellä oli turisti-info, jossa neuvottiin menemään raitsikalla Rijksmuseumiin. Siinä matkamme päämäärä.

Alla Amsterdamin kartta:
http://souvenirs.midiblogs.com/media/01/01/1257502015.pdf

Jo pitemmän aikaa olen suunnitellut, että Suomen matkani yhteydessä voisi poiketa Amsterdamiin Rijksmuseumiin, jossa on esillä yksi maailman kuuluisimmista nukketaloista (1600-luvun lopusta 1700-luvun alkuun), Petronellan nukketalo. Se on aikoinaan maksanut yhtä paljon kuin talo Amsterdamissa.
http://education.nationalgeographic.com/education/media/d...
http://www.themagicaldollhouseblog.com/petronella-oortman/
http://curioushistory.com/post/32381048680/the-dolls-hous...
http://www.wga.hu/html_m/zzdeco/3furnitu/2/2d_8doll.html
http://www.geffrye-museum.org.uk/learning/walk-through-a-...
http://en.wikipedia.org/wiki/House
http://victorianhomedollhouse.com/victorianera/2012/8/16/...b

Tässä alla olen taidemuseon edessä. Yhden nukketalon takia me oltiin nyt matkassa. Mutta 100 muuta löytöä oli sen mukana. Niin se usein on. Tarvitaan vain yksi asia, mikä saa meidät löytöretkelle.


Rijksmuseum, the Doll's House of Petronella Oortman c 1686 - c 1710

Onneksi oltiin varattu museon sisäänpääsylippu netissä, muuten olisi joutunut jonottamaan tuntikausia.
Anne Frankin talossa piti käydä myös, mutta sinne ei oltu ostettu lippua valmiiksi, joten aika ei riittänyt jonotukseen. Ihan uskomattoman pitkiä jonoja noissa suosituissa museoissa.

Anne Frankin talon suosiosta kertoo sen pitkät aukioloajat. Talvellakin päivittäin klo 9:stä klo 19:sta illalla ja kesäsesonkina se on vielä kauemmin auki!

http://www.annefrank.org/
Olen ollut tuolla Anne Frankin talossa, kun se ei ollut vielä museo, joskus 1980-luvun lopulla. Amsterdamissa oli silloin suuri Vincent van Goghin taidenäyttely, jonka takia tehtiin sinne matka.

Klo 17:45 Voin alkaa valmistautua turvatarkastukseen, koska se alkaa kaksi tuntia ennen 19:50 paluulentoa. Siirryn turvatarkastus jonoon ja sen jälkeen lentokentän toiselle puolelle lähtölaiturille odottamaan. Paikan vaihdoskin helpottaa pitkää odotusta. Kaksi tuntia enää jäljellä!

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Night_Watch
http://www.theguardian.com/culture/2013/apr/05/rijksmuseum-reopens-long-refurbishment-rethink
http://www.telegraph.co.uk/culture/art/art-features/9979447/Rijksmuseum-Amsterdam-Dutch-art-in-a-new-light.html
https://www.rijksmuseum.nl/en/whats-on/building-and-presentation/night-watch-gallery

http://fi.wikipedia.org/wiki/Y%C3%B6vartio_%28maalaus%29
Wikipedia: "Maalaus on esillä Hollannin Rijksmuseumissa Amsterdamissa, ja se on museon maineikkain maalaus. Se on valmistunut 1642. Maalauksen maineen taustalla on kolme tekijää: sen valtava koko (363 × 437 cm), valon ja varjon vaikuttava käyttö sekä liikkeen ilmentäminen perinteisesti staattisessa sotilaallisessa muotokuvassa."

Nähtiin me ainakin tuo museon kuuluisin teos, Rembrandtin Yövartio. Muuten sen taideteoksista jäi vai vaikutelma, en ollut siihen keskittynyt etukäteen tai hankkinut tietoa kuten matkajärjestelystä yleensä internetissä. Ihmiset maalauksissa ovat yllättävän eläviä ja sielukkaita. Tuo iso Rembrandt sali oli tupaten täynnä meitä museokävijöitä, tunnelma oli lämmin. Me kaikki olimme tulleet katsomaan kuuluisaa taulua. Niinkuin itse taiteilija olisi ollut siellä läsnä teoksineen vielä yli 300 vuotta jälkeenpäin. "Taide on ikuista" olen kuullut sanottavan.

Ehdittiin kiertää vain toinen kerros, jossa oli 1600-lukua esillä nukketaloineen. Yllätyksekseni siellä oli kahden eri Petronellan nukketalot, molemmat yhtä ylellisiä, tuo kuuluisampi oli isompi, saman tyylisiä molemmat. Ne olivat täynnä rikkauksia, joita voi kuvitella olevan aristokratian linnoissa, kaikki miniatyyrikoossa. Taiteilijoiden taidonnäytteitä. Huoneistosta löytyi kaksi erikoista huonetta, jotka nykypäivänä ihmetyttävät. Syntymä-ja suruhuone. Ennen synnytettiin kotona, joten sitä varten oli oma tilansa talossa. Ja samoin myös kuoltiin kotona. Oli paljon synnytyksiä, syntymiä ja myös paljon kuolemia. Elämän- tai elinkaari oli lyhyt kaikkine sairauksineen ja epidemioineen. Noita huoneita ei ole säilynyt muualla kuin näissä nukketaloissa miniatyyrikoossa, luin netistä.

Rijksmuseumissa tuli korostetusti esille ero aidon ja epäaidon välillä. Beethovenin musiikista on sanottu, että se on tehty sydämellä ja siksi se menee suoraan sydämeen. Samoin on noiden taideteosten. Kun tekee jotakin koko sydämestään, saa vastakaikua. Mutta jos tekee vain puolinaisesti, se jättää kylmäksi.

Klo 19:25 Kohta päästään lentokoneeseen! Matka alkaa olla vihdoinkin lopussaan. Onneksi ei ollut Ryanairin matkalaukkutarkastusta viime tipassa. Välillä Ryanairin "pollarit" käyvät kaikki matkustajat läpi vielä ihan viimeisillä minuuteilla puntareineen ja matkalaukkumittoineen. He saavat siitä varmaan ylimääräisen palkkion.

Kaikki nämä matkani olin ostanut jo kesäkuussa, paitsi Eurolines bussilipun muutama viikko ennen matkaa. Menomatkan yhdensuuntainen Amsterdam-Helsinki lennettiin SASilla ja maksoi noin yli 90 euroa. Amsterdamin rautatieasemalta oli aika helppo mennä isolle Schiphol lentokentälle, koska se ei ole kovin kaukana ja sijaitsee Schiphol-rautatiepysäkin yläpuolella. Vaikka siellä on "kilometrien" pituisia liukuhihnakäytäviä kuljettavana eri tasoissa, kun aikaa on tarpeeksi, löytää hakemansa.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Schipholin_kansainv%C3%A4linen_lentoasema

Helsingissä oltiin sunnuntai ja käytiin Sederholmin Lasten kaupunki-museossa, josta kerroin eilen tässä blogissa. Maanantaina aamulla mentiin kotiin Onnibussilla Ypäjälle (11 euroa netistä ostettuna.).

Seuravaksi näytän, mitä löysin kirppareilta matkan varrella kuvineen...