maanantai 25. elokuuta 2014

Koulu 100 vuotta sitten Ranskassa ja muualla

Tässä viimeinen kirppari löytö Anduzesta. Eilen sain sen 8 eurolla. Ei ollut kallis, koska se oli paksun pölyn peitossa.

Tämä on kolmas kansakoulu todistus, joka on nyt koulunäyttelyssämme. Toiset kaksi ovat vaatimattomimmissa kehyksissä, kaikki 100 vuotiaita tai hiukan vanhempia.

Wikipedian mukaan 1900-luvun alussa Ranskassa vain 25-30% kansasta sai päästötodistuksen kansakoulusta, eliitti ja opettajan suosikit. Joten tuo todistus oli hyvin arvostettu ja se kehystettiin usein ja ripustettiin seinälle.

Näin komeita kansakoulutodistus kehyksiä en ole ennen nähnyt. Yleensä ne ovat mustissa kehyksissä. Niitä oli kokonainen seinä täynnä koulumuseossa l'Isle sur la Sorguesissa Provencessa.

http://fr.wikipedia.org/wiki/Certificat_d%27%C3%A9tudes_primaires

Tämä kultaraamein kehystetty todistus on varmaan ollut rikkaassa perheessä, jossa se on sopinut muiden taulujen sekaan.

Eilen piti löytää paikka tuolle hienolle taululle. Takan päällä on ennestään yksi kehystetty koulutodistustaulu yms. Tein siihen tilaa tuolle isommalle ja järjestin muut tavarat osittain muualle. Sitten iltapäivällä tuli museoon väkeä. Uusi löytöni huomattiin heti parhaalla paikalla koulunäyttelyssä. Se on toisaalta vähän koominen. Nykyaikana se huvittaa.

Museokävijöiden joukossa oli yksi madame vanhan äitinsä kanssa. Hän kertoi olevansa työssä Kirjurin museossa naapurikylässä. Kirjurimuseon isäntäväki oli täällä ihan ensimmäisinä vuosina ja ostin heiltä yhden vanhan pulpetin ja koulukaapin, joka kyllä muistuttaa vaatekaappia, vaikka se on oikea koulukaappi. Kun puhuttiin enemmän kaikesta, madame sanoi heidän olevan italialaista alkuperää. Molemmat vanhemmat olivat tulleet Sisiliasta vuosisadan alussa. Hänen 86-vuotias äitinsä ei ole koskaan käynyt koulua, edes tuota alakoulua...Joten siinä näkee, millaista oli ennen vanhaan. Etelä-Italiassa oli köyhää. Kaikki eivät päässeet edes kouluun.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Sisilia

http://www.museeduscribe.com/

Muuten nukkenallemuseon korteista puheenollen, 52 euroa on jo tienattu. Eli se 250 kortti kappaleen hinta. 50 senttiä yli tuli eilen, kun myytiin taas 4 korttia. 6 henkeä oli museossa, enemmän tai vähemmän paikallisia eläkeläisiä tällä kertaa. Joten tästä alkaen kaikki korttimyynti on plussaa yhdistyksen kukkarossa.