tiistai 19. elokuuta 2014

Nallesairaala

Tänään tuli museoon yksi pariskunta naapuri kaupungista Alèsista nallensa kanssa, eivät museokäynnille vaan nallea korjauttamaan.

Madame on soittanut joskus aikaisemmin ja kysynyt, jos korjaan nalleja. Yleensä vastaan, että riippuu tapauksesta. En ole siitä erikoisen  innostunut, en ainakaan nykyajan uusista kiinalaisista nalleista. Vain kerran aikaisemmin olen korjannut yhden asiakkaan nallen. Se on useimmiten joku pikkuasia, kaikki eivät ole käsityöihmisiä, eikä siitä kehtaa ottaa maksua. En jaksa sellaista paikkaajan hommaa.

Mutta tällä kertaa oli eri asia. Nalle on noin 50-luvulta, kuten emäntänsä. Söpö korvaton ja silmätön nalle, joka on myös rikki paikoittain. Lisäksi sisäpahnat ovat vähissä. Siitä pitää nyt tehdä iloisempi nalle. Haen sille silmät ja teen korvat. Täytettä on vintilläni varastossa. Voisin ehkä sille tehdä myös jonkun henkselihameen. Saan nyt käyttää mielikuvitustani. Sovittiin jo hinnastakin, noin 5-10 euroa. En viitsi ilmaiseksi tehdä. Lupasin syyskun alussa sen tehdä valmiiksi, kun sesonki on ohi.

Kuvat otetaan aina ennen ja jälkeen restaurointia. Omia vanhoja nallejani en yleensä restauroi, ne saavat olla luonnontilassa käytön jäljiltä. Siistiä täyty silti, useimmiten joudun puhdistamaan, koska ovat liian likaisia esille pantavaksi. Toisaalta siinäkin on rajansa. Brysselin lelumuseossa nallet täysin alkutekijöissään viimeisen leikin jäljiltä olivat koskettavia hienoissa lasivitriineissä, joissa oikein korostui ero. Jos niistä on tehty liian puhtaita ja täydellisiä, kuin uuden uutukaisia, eivät ne enää ole niin aitoja.